• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • EURO 2024 kwalificatie Groep B: Wat zijn de kansen van Nederland?

EURO 2024 kwalificatie Groep B: Wat zijn de kansen van Nederland?

Het Europees kampioenschap voetbal van 2024 wordt in Duitsland gehouden. De loting voor de kwalificatiegroepen vond plaats op 9 oktober 2022 in de Festhalle Messe Frankfurt. De deelnemende 53 nationale teams werden ingedeeld in 10 kwalificatiegroepen. De twee beste teams plaatsen zich rechtstreeks voor het Europees kampioenschap, en drie andere deelnemers worden bepaald in play-offs.

Gastland Duitsland maakt het deelnemersveld compleet. In kwalificatiegroep B treffen Frankrijk, Nederland, Ierland, Griekenland en Gibraltar elkaar. Volgens de beste aanbieder van sportweddenschappen zijn de kansen het grootst voor Frankrijk, maar ook Nederland wordt geacht een goede kans te hebben op rechtstreekse kwalificatie. Ierland en Griekenland volgen op duidelijke afstand, terwijl Gibraltar als een opvallende outsider wordt beschouwd.

Het Nederlands elftal zit in de lift  

De tendens is dat het Nederlands elftal de kwalificaties voor het Europees kampioenschap voetbal 2024 op de bovenste twee plaatsen eindigt en zich rechtstreeks kwalificeert voor het toernooi in Duitsland. Het dieptepunt met de gemiste toernooien van het Euro 2016 in Frankrijk en het WK 2018 in Rusland lijkt gepasseerd. De laatste paar toernooien hebben laten zien dat het er weer goed uitziet voor de Oranje ploeg.

Dit wordt ondersteund door het bereiken van de laatste 16 op het laatste EK in 2021, toen het team alle drie de voorrondewedstrijden won. Het Nederlands voetbalelftal bereikte op het WK 2022 in Qatar de kwartfinales, waar ze alleen van Argentinië verloren op strafschoppen. Als groepswinnaar plaatste Nederland zich samen met Kroatië, Spanje en Italië voor de finale van de Nation League, die in juni 2023 in eigen land plaatsvindt.

Hoe doet Nederland het op het EK?

Misschien is het een goed voorteken voor het Nederlands elftal dat het volgende EK in 2024 in Duitsland wordt gehouden. Per slot van rekening is dit de plaats waar het Oranjeteam in 1988 Europees kampioen werd. Tot nu toe is het de enige titel voor het nationale voetbalteam in wereld- en Europese kampioenschappen. In de finale won het team in München met 2-0 van de USSR na doelpunten van Gullit en van Basten.

In 1976 in Joegoslavië behaalde het Nederlands voetbalelftal de derde plaats vóór de gastheren, nadat het de halve finale had verloren van Tsjecho-Slowakije. Tussen 1992 en 2004 bereikten ze nog drie keer de halve finales, waarbij de toernooien van 1992 en 2000 beide in een strafschoppenserie eindigden.

Frankrijk neemt de rol van favoriet op zich

De grote rivaal in EK-kwalificatiegroep B is ongetwijfeld Frankrijk, de wereldkampioen van 2018. Ook al verliep de Nations League allesbehalve goed voor de Franse voetbalploeg en eindigde ook het laatste EK in 2021 voortijdig bij de laatste 16 met een nederlaag op strafschoppen tegen Zwitserland, het WK van 2022 in Qatar liet zien dat het team positief groeit.

De bookmakers zien het niet anders, met Frankrijk als favoriet voor de kwalificatieronde B. Toch is het record van Nederland in wedstrijden tegen Frankrijk bijna gelijk, in de vorige drie duels in het kader van een EK voetbal staat Nederland zelfs voor met twee overwinningen en één nederlaag. Frankrijk heeft echter een voorsprong in WK-wedstrijden met 3 overwinningen en één nederlaag.

Het vorige EK-record is ook in het voordeel van Frankrijk. Het nationale voetbalteam werd zowel in 1984 als in 2000 Europees kampioen. Daarbij komt nog een 2e plaats in 2016 in eigen land. Frankrijk verloor van Portugal in de finale. Toch is het Nederlands elftal heel goed in staat om te scoren tegen Frankrijk.

Kan Ierland een probleem worden?

Kijkend naar de huidige FIFA-ranking zou Ierland geen probleem moeten zijn voor het Nederlands elftal. Terwijl Nederland op de 8e plaats staat, staat Ierland op de 49e plaats. In de vorige wedstrijden tegen elkaar op het EK waren er vier overwinningen voor Nederland in vier wedstrijden. De balans is gelijk in WK-wedstrijden. Hier waren er twee overwinningen voor elk team en drie gelijke spelen.

Het Ierse nationale voetbalteam heeft zich slechts drie keer gekwalificeerd voor een EK-finale. Twee keer werden ze uitgeschakeld in de voorronde. Terwijl Ierland in 1988 in Duitsland derde werd in de groep na winst op Engeland, een gelijkspel tegen de USSR en een nederlaag tegen Nederland, verloor Ierland op het EK 2012 alle drie de voorrondes tegen Kroatië, Italië en Spanje.

In het EK-toernooi van 2016 behaalde de Ierse nationale ploeg haar grootste succes tot nu toe in een EK. In de voorronde verloor de ploeg van België, won van Italië en speelde gelijk tegen Zweden. Als tweede geplaatste ploeg in de groep plaatste Ierland zich voor de laatste 16, waar het met 2-1 verloor van gastheer Frankrijk.

Ex-Europees kampioen Griekenland wacht op Nederland

In de kwalificatiegroep B voor het Europees kampioenschap voetbal staat het Nederlands elftal ook tegenover Griekenland. De Grieken staan momenteel 52e op de FIFA-wereldranglijst, achter Ierland. De Griekse nationale voetbalploeg mag zich immers Europees kampioen noemen. De verrassende coup kwam in 2004 op het Europees kampioenschap in Portugal. In de finale werd het gastland met 1:0 verslagen.

Daarna kon Griekenland nog maar één keer schitteren op de Europese voetbalkampioenschappen. Op het Europees kampioenschap 2012 in Polen en Oekraïne bereikte Griekenland de kwartfinales. Dat was ook het laatste EK-toernooi voor de Grieken, omdat ze zich noch in 2016 noch in 2021 voor de finale wisten te plaatsen.

Het EK record tussen Nederland en Griekenland is duidelijk. In 5 wedstrijden tegen elkaar tot nu toe heeft Oranje vier keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld. Griekenland heeft slechts één vriendschappelijke wedstrijd tegen Nederland gewonnen.

Gibraltar: het opvallende buitenbeentje

De meest opvallende outsider in kwalificatiegroep B voor het Europees kampioenschap van 2024 in Duitsland is Gibraltar. Het nationale voetbalteam van het land nam in 2016 voor het eerst deel aan een kwalificatietoernooi. Zowel in 2016 als in 2021 werden ze in de kwalificaties uitgeschakeld. Gibraltar staat 204e op de FIFA-wereldranglijst.

Nederland en Gibraltar hebben tot nu toe twee keer tegen elkaar gespeeld. In de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2022 in Qatar heeft het nationale voetbalelftal van Gibraltar twee nederlagen geleden met een doelsaldo van 0:13.

Conclusie: Nederland maakt een goede kans op Euro 2024

Gezien de tegenstanders in kwalificatiegroep B zijn de kansen voor Nederland om zich te plaatsen voor de EK-finale zeer groot. Als de aanbieders van weddenschappen hun zin krijgen, eindigt het Nederlands elftal als tweede in de groep achter Frankrijk en plaatst het zich rechtstreeks voor de EK-finale in Duitsland.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>