• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Blog
 • /
 • Honkbal in de VS: Overzicht van de geschiedenis, cultuur en structuur van MLB

Honkbal in de VS: Overzicht van de geschiedenis, cultuur en structuur van MLB

Honkbal is misschien wel de meest iconische en populaire sport in de VS. De sport is geïntegreerd in de Amerikaanse cultuur en het is moeilijk een Amerikaanse film te vinden waarin de sport niet wordt genoemd. De Major League Baseball (MLB) is het hoogste niveau van professioneel honkbal in het land. De sport wordt gespeeld op amateur-, collegiaal en professioneel niveau. De geschiedenis en tradities van het honkbal in de VS, en de structuur en administratie van de MLB komen allemaal aan bod in dit artikel. We zullen nader ingaan op de populairste teams en waar je de wedstrijden kunt zien. 

In de VS heeft honkbal een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot het midden van de 19e eeuw. Men denkt dat het spel is geïnspireerd op het rounderspel, dat geliefd was bij kinderen in Amerika. Honkbal werd oorspronkelijk gespeeld in Hoboken, New Jersey, in 1846 tussen teams uit New York en Brooklyn. Honkbal werd al snel een geliefde sport, en aan het eind van de 19e eeuw waren er professionele honkbalteams opgericht die in competities waren ingedeeld.

De meest iconische teams

De MLB, die bestaat uit de American League en de National League, is het hoogste niveau van professioneel honkbal in de VS. East, Central en West zijn de drie divisies van elke league. Het reguliere seizoen van de MLB, dat loopt van april tot en met oktober, telt 162 wedstrijden voor elk team. De beste clubs uit elke divisie gaan na afloop van het reguliere seizoen door naar de play-offs, waar zij een reeks eliminatiewedstrijden spelen om de kampioen van de divisie te bepalen. De competitiekampioenen nemen dan deel aan de MLB’s kampioensreeks, de World Series. Als je een van deze teams wilt zien tijdens je volgende bezoek aan de VS, dan raden we je aan hellotickets.nl te bezoeken, waar je alle tickets kunt kopen! Hieronder volgt een lijst van de 10 meest geliefde Major League Baseball (MLB) teams gebaseerd op prestaties uit het verleden, steun van de fans en algemene populariteit:

 • De New York Yankees, soms bekend als de “Bronx Bombers”, hebben een roemrucht verleden en een aanzienlijke, toegewijde aanhang. De franchise heeft de meeste World Series-titels van alle MLB-teams met 27 overwinningen. Hun petten worden wereldwijd verkocht en zijn overal ter wereld te zien. 
 • Boston Red Sox: “Red Sox Nation” verwijst naar de toegewijde en omvangrijke fanschare van de Red Sox. De club heeft negen World Series-titels gewonnen, waarvan vier sinds 2004.
 • Chicago Cubs: De “Cubs Nation” van de Cubs is hun toegewijde en grote schare fans. De club heeft drie World Series-titels op zak, waarvan de meest recente in 2016.
 • St. Louis Cardinals: De Cardinals’ “Cardinal Nation” is hun toegewijde en omvangrijke fan aanhang. De groep heeft 11 World Series-titels mee naar huis genomen, het op één na hoogste totaal van alle ploegen in de National League.
 • San Francisco Giants: “Giants Nation” is de term voor de Giants’ grote en toegewijde aanhang. De ploeg won acht World Series-titels, waarvan drie in de jaren 2010.
 • Los Angeles Dodgers: De Dodgers’ “Dodger Blue” fan aanhang is groot en vurig. De ploeg heeft zes World Series-titels op zak, waarvan één in 2020.
 • New York Mets: “Mets Nation” is de term voor de toegewijde en omvangrijke aanhang van de Mets. De club heeft twee World Series-titels gewonnen, waarvan de meest recente in 1986.
 • Detroit Tigers: “Tiger Nation” is de naam voor de toegewijde en grote schare fans van de Tigers. De ploeg nam voor het laatst deel aan de World Series in 1984, en ze hebben vier American League-penningen gewonnen.
 • Baltimore Orioles: “Oriole Nation” is de naam voor de toegewijde en omvangrijke fanschare van de ploeg. De club heeft drie World Series-titels op zak, waarvan de meest recente in 1983.
 • Houston Astros: “Stro-Nation” is de naam voor de toegewijde en omvangrijke fanschare van de Astros. De meest recente World Series-titel die de club behaalde was in 2017.

De MLB kent ook een minor league systeem, dat bestaat uit verschillende niveaus van clubs en werkt als een ontwikkelingsgebied voor jonge spelers. Hoewel zij nog niet zijn voorbereid op de grote competities, hebben minor league spelers het potentieel om ooit in die niveaus te spelen. Spelers kunnen worden opgeroepen naar de Hoofdklasse als zij het juiste talent en de juiste vaardigheid vertonen; minor league clubs zijn verbonden aan Major League teams.

Honkbalstadions in de VS 

De plaatsen waar de wedstrijden worden gespeeld, of “ballparks”, behoren tot de meest herkenbare kenmerken van honkbal. Elke MLB-club heeft een thuisstadion, en elk stadion onderscheidt zich qua sfeer en esthetiek. Het Fenway Park van de Boston Red Sox, het Wrigley Field van de Chicago Cubs en het Yankee Stadium van de New York Yankees zijn enkele van de bekendste stadions. Deze stadions staan bekend om hun unieke ontwerpen, uitgebreide geschiedenis en toegewijde aanhang. De grootste honkbalstadions in de VS staan hieronder:

 • Dodger Stadium: Met een capaciteit van 56.000 is dit honkbalstadion het grootste van het land en ligt in Los Angeles, Californië. Sinds 1962 noemen de Los Angeles Dodgers dit stadion hun thuis.
 • AT&T Park, gelegen in San Francisco, Californië, heeft een capaciteit van 41.915 zitplaatsen. De San Francisco Giants spelen in dit stadion, dat in 2000 zijn debuut maakte.
 • Wrigley Field: Met 41.649 zitplaatsen is Wrigley Field te vinden in Chicago, Illinois. De Chicago Cubs spelen hun thuiswedstrijden in één van de oudste stadions van het land, dat in 1914 werd geopend.
 • Angel Stadium heeft een capaciteit van 45.050 zitplaatsen en ligt in Anaheim, Californië. De Los Angeles Angels spelen in dit stadion, dat in 1966 werd gebouwd.
 • Fenway Park: Met 37.731 zitplaatsen is Fenway Park te vinden in Boston, Massachusetts. Het stadion, waar de Boston Red Sox spelen, werd gebouwd in 1912 en is een van de oudste stadions van het land.
 • Yankee Stadium heeft een capaciteit van 52.325 zitplaatsen en ligt in de Bronx, New York. De faciliteit, die in 2009 in gebruik werd genomen, is het thuisveld van de New York Yankees.
 • Coors Field heeft een capaciteit van 50.445 zitplaatsen en ligt in Denver, Colorado. De Colorado Rockies spelen hun thuiswedstrijden in het in 1995 geopende stadion.
 • Globe Life Field: Globe Life Field, met een capaciteit van 40.300 toeschouwers, ligt in Arlington, Texas. De Texas Rangers spelen in het stadion, dat in 2020 zijn deuren opende.
 • Citizens Bank Park: Met 43.647 zitplaatsen is Citizens Bank Park een stadion in Philadelphia, Pennsylvania. Het in 2004 gebouwde stadion is de thuisbasis van de Philadelphia Phillies.
 • Miller Park: Met 41.900 zitplaatsen is Miller Park een stadion in Milwaukee, Wisconsin. Het stadion, dat de Milwaukee Brewers in 2001 verwelkomde, is hun thuisveld.

De architectuur en het ontwerp van elk van deze stadions, waarvan vele een rijke geschiedenis hebben en een kenmerkende sfeer die hen uniek maakt, bieden fans niet alleen een fantastische honkbalervaring. Ze zijn ook een uitstekende manier om een wedstrijd bij te wonen en de cultuur van de plaatsen waar ze zich bevinden in zich op te nemen.

Een iconische Amerikaanse sport

De honkbalsport is ook stevig verankerd in de Amerikaanse cultuur, met verschillende liedjes, boeken en films die er inspiratie uit putten. “Field of Dreams”, een van de bekendste honkbalfilms, vertelt het verhaal van een boer uit Iowa die zijn maïsveld omvormt tot een honkbalveld. De sport wordt vaak aangehaald als een voorstelling van optimisme, vasthoudendheid en de Amerikaanse Droom.

Kortom, honkbal is een geliefde sport in de VS, met een lange en rijke geschiedenis en een sterke band met de Amerikaanse cultuur. Honkbal wordt gespeeld op amateur-, collegiaal en professioneel niveau, waarbij de Major League Baseball (MLB) het hoogste niveau van professioneel honkbal in het land is. Het reguliere seizoen van de MLB, dat loopt van april tot en met oktober, bestaat uit 162 wedstrijden. Jonge spelers oefenen in het minor league systeem, en de stadions waar de wedstrijden worden gespeeld zijn beroemd en onderscheidend in hun sfeer en uiterlijk. Honkbal in de VS is een culturele ervaring die je niet mag missen, of je nu een toegewijde fan bent of gewoon af en toe een wedstrijd bekijkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>