• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Prijzengeld Champions League 2022 – 2023

Prijzengeld Champions League 2022 – 2023

De Champions League is het grootste clubvoetbal toernooi van Europa. Zoals elke voetballiefhebber wel weet, is dat er gigantisch veel geld rondgaat in dit Europese hoofdtoernooi. Maar hoeveel is dit nou precies? 

In dit artikel kom je erachter wat de prijzenpot van de Champions League is met daarbij alle geldprijzen voor de clubs die deelnemen. Dit gaat van een plek in de groepsfase tot en met de uiteindelijke toernooiwinst. Ook valt er per groepsduel geld te winnen met een overwinning of gelijkspel. De redactie van Wedbureaus.nl zocht het allemaal voor je uit.

Prijzenpot UEFA toernooien

De UEFA stelt elk jaar een vast bedrag beschikbaar voor de drie clubtoernooien: de UEFA Champions League, UEFA Europa League en UEFA Conference League. Het totale bedrag wat hieronder verdeeld wordt in seizoen 2022 - 2023 is €2,732 miljard, oftewel €2.732.000.000!

Voor de Champions League, het belangrijkste en grootste toernooi van de drie, reserveert de UEFA een totaal bedrag van maar liefst €2 miljard, €2.002.000.000 om precies te zijn.

Bij de Europa League en Conference League is dit fors minder. Er blijft namelijk dan nog "maar" €700 miljoen over. Naar de Europa League gaat in totaal €465 miljoen en bij de Conference League is dat ongeveer de helft: €235 miljoen. 

Prijzenpot Champions League

Hoe wordt het prijzengeld voor de Champions League dan besteedt, vraag je je misschien af. De ruim €2 miljard wordt verdeeld onder vier verschillende onderdelen. Dit is als volgende berekend:

  • 25%, oftewel €500 miljoen, gaat naar startpremies. Dit geld wordt netjes en gelijk verdeeld over alle clubs die deelnemen aan de groepsfase. Elke club ziet hier €15.64 miljoen van terug aan startgeld.
  • 30%, oftewel €600 miljoen, wordt vooraf toegewezen aan de clubs op basis van de coëfficiënten ranking. Dit gaat op basis van een 10-jarige periode. Hoe hoger de club staat, hoe meer het krijgt. De nummer 1 van de coëfficiëntenlijst is Real Madrid en verdienen dus het meeste van alle clubs: €36,4 miljoen. Ajax krijgt €21,61 miljoen en de nummer laatst, Maccabi Haifa, ontvangt maar €1,14 miljoen.
  • 30%, oftewel €600 miljoen, gaat naar prestatiepremies. Denk hierbij aan de premies die clubs verdienen als ze een overwinning boeken in de groepsfase of bijvoorbeeld de 8e finale behalen. Hierover lees je verder meer in dit artikel.
  • 15%, oftewel €300 miljoen, gaat naar de TV gelden. Dit wordt ook wel de Market Pool genoemd. Dit bedrag wordt verdeeld onder de deelnemende clubs per land. Leuk detail: Ajax krijgt van alle CL clubs het hoogste bedrag aan TV gelden met €9,86 miljoen.

Champions League Prijzengeld 2022

In dit stuk gaat we verder in op de prestatiepremies. Dit worden ook wel bonussen genoemd. Hiervoor is €600 miljoen beschikbaar gesteld door de UEFA. Per wedstrijd kunnen clubs een bepaald bedrag winnen aan de hand van de prestaties in het toernooi.

Als je als club een overwinning behaalt in de groepsfase, wordt er €2,8 miljoen verdient.
Speel je gelijk? Zelfs dan wordt er nog bijna een miljoen euro gewonnen: €930.000.

De winnaar van de Champions League wint maar liefst €20 miljoen aan prijzengeld. Bekijk hieronder het schema met alle verschillende bedragen per ronde.

Ronde

Bedrag

Prijzengeld overwinning in groepsfase

€2,8 miljoen

Prijzengeld gelijkspel in groepsfase

€0,93 miljoen

Prijzengeld 8ste finale Champions League

€9,6 miljoen

Prijzengeld kwartfinale Champions League

€10,6 miljoen

Prijzengeld halve finale Champions League

€12,5 miljoen

Prijzengeld finale Champions League

€15,5 miljoen

Prijzengeld winnaar Champions League

€20 miljoen


Veelgestelde vragen

Geldprijs bij deelname aan de Champions League?

Elke club die meedoet aan de Champions League ontvangt een ander bedrag. Zo ontvangt Real Madrid met €59,49 miljoen een stuk meer dan bijvoorbeeld Maccabi Haifa (€17,87 miljoen). 

Dit is te danken aan de plek op de coëfficiënten ranking en TV gelden.

Hoeveel geld bij winst in de Champions League?

Per gewonnen wedstrijd in de poulefase krijgen clubs een bedrag van €2,8 miljoen als prijzengeld. Een gelijkspel levert €0,93 miljoen op. Als een ploeg zich plaatst voor de knock-outfase wordt er ook veel geld verdiend.

Hoeveel geld krijg je bij de 8ste finale Champions League?

Iedere club die zich plaatst voor de 8ste finale in de Champions League verdient €9,6 miljoen aan bonussen.

Hoeveel geld krijg je bij de kwartfinale Champions League?

Iedere club die zich plaatst voor de kwartfinale in de Champions League ontvangt €10,6 miljoen aan prestatiepremies.

Hoeveel geld bij halve finale Champions League?

In de halve finale zijn er nog 4 clubs over in de Champions League. Elke club die zich daarvoor plaatst krijgt €12,5 miljoen aan premies.

Hoeveel geld krijgt de winnaar van de Champions League?

De winnaar van de Champions League pakt €20 miljoen aan prijzengeld.

Wat verdient een scheidsrechter in de Champions League?

Scheidsrechters die een Champions League wedstrijd fluiten, verdienen ongeveer tussen de €5.000 en €6.500 per wedstrijd. Bij een verlenging kan dit licht oplopen. Niet verkeerd!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>